Svetujemo: Poplave – ko vode ni več v objektu

5.8.2023

Voda, ki je poplavila območja in prostore je onesnažena, zato se ob odpravljanju posledic nesreč ustrezno zaščitimo (rokavice, škornji) in se po delu temeljito umijemo.

Če so bile v poplavni vodi primesi naftnih derivatov (npr. kurilno olje), je ob črpanju take vode potrebno odstranjevati naftne derivate s pivnanjem (plavajoči pivniki, vpojna črevesa, žagovina, oblanci idr.) in sredstvi za razgradnjo ogljikovodikov (trgovska imena npr. bioversal, sintan idr.). Praviloma to storijo gasilci ob črpanju vode iz objekta. Na vrtnih površinah le to lahko storimo s konjskim gnojem, ki je ekološko najbolj ustrezen in učinkovit za dekontaminiranje prsti: konjski gnoj čim bolj na drobno razdrobimo, travo pokosimo, vrtine odstranimo, konjski gnoj posujemo po zemlji, polijemo ga z vodo, pustimo ga delovati do pomladi. Organizmi v konjskem gnoju bodo ogljikovodike do pomladi razgradili.

Tla in stene poplavljenih prostorov operemo s čisto vodo s pomočjo vrtne cevi za zalivanje ali visokotlačnega čistilca.

Tla in stene tudi razkužimo s pripravki za dezinfekcijo prostorov (npr. Ecocid), ki jih kupimo v lekarni, kmetijski ali specializirani trgovini s čistili (npr. Varikina). Za dezinfekcijo lahko najamemo tudi za to usposobljeno podjetje. Za nanos sredstva za dezinfekcijo praviloma potrebujemo pripomoček za pršenje (ročno vrtno pršilko). Pri delu moramo uporabiti zaščito rok, ust in oči ter v prostoru ustvariti prepih – več o tem je navedeno v navodilih proizvajalca dezinfekcijskega sredstva.

Predmete, ki so bili v stiku z vodo, mehansko očistimo s čisto vodo in čistili ter jih nato še razkužimo. Če predmetov ni mogoče očistiti, jih zavržemo.

Očiščene in razkužene prostore redno zračimo in ogrevamo. Za hitrejše sušenje lahko uporabimo tudi naprave za razvlaževanje, ki jih lahko kupimo ali najamemo.

OPOZORILO: Ne smemo uživati nobene hrane, ki je bila v stiku s poplavno vodo, ne hrane iz prostorov in tudi hrane s poplavljenih vrtov ne! Poplavljeno hrano moramo zavreči!

Več o ukrepih iz naslova poplav si preberite na povezavi: https://www.gov.si/teme/poplave/

Karikatura vir: URSZR

Povezane vsebine
25.4.2024
Z NOVIM VOZILOM ZA GAŠENJE IN REŠEVANJE IZ VIŠIN BO IZBOLJŠANA NAŠA OPERATIVNA SPOSOBNOST
S podpisom pogodbe s podjetjem Webo.si d.o.o. smo tudi formalno oddali naročilo za dobavo novega, sodobnega vozila za gašenje in reševanje iz višin znamke Magirus. Gre za vrtljivo dvižno lestev s pregibnim lestvenikom. S to investicijo bomo iz operativne rabe izvzeli naš »VOZ 22«, ki je letnik 1983. Vozilo že nekaj časa sodi med veteranska…

9.8.2023
AKTIVNOSTI LJUBLJANSKE JAVNE GASILSKE SLUŽBE – POPLAVE AVGUST 2023
Javna gasilska služba Mestne občine Ljubljana je v preteklih dneh iz naslova poplav posredovala na več kot 250 dogodkih ali lokacijah. Na intervencijah je aktivno sodelovalo 90 poklicnih gasilcev iz Gasilske brigade Ljubljana ter prek 1.000 prostovoljnih gasilcev iz 35 prostovoljnih gasilskih društev v sklopu Gasilske zveze Ljubljana, skupaj z več kot 100 gasilskimi vozili…Skip to content