PODELJENA ZAHVALNA LISTINA EKIPI DISPEČERJEV GASILSKE BRIGADE LJUBLJANA

14.3.2024

Včeraj je v atriju Mestnega muzeja Ljubljana potekala tradicionalna podelitev priznanj Mestne občine Ljubljana na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Med prejemniki je bila tudi ekipa dispečerjev v Gasilski brigadi Ljubljana, ki je prejela zahvalno listino.

Ta se podeljuje posameznikom, skupinam in organizacijam za posebne zasluge in izjemne dosežke pri delu na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v preteklem letu oziroma krajšem časovnem obdobju.

ČESTITAMO!

Na fotografiji z leve: Dejan Crnek (podžupan MOL in poveljnik CZ MOL), Tomaž Kučič (poveljnik GBL), Matjaž Čibej, Rok Filip in Miha Škarja (dispečerji GBL) ter mag. Robert Kus (vodja oddelka za zaščito in reševanje MOL).

Foto: Nik Rovan.

Utemeljitev za podelitev zahvalne listine je bila sledeča:

Leto 2023 so tako rekoč celotno Slovenijo zaznamovale katastrofalne poplave. Šlo je za največjo naravno nesrečo v zgodovini naše države, pri čemer Ljubljana ni bila izjema.

Ljubljanski gasilci si bodo vsekakor zapomnili 4. avgust ter še nekaj dni po njem, ko so intenzivno posredovali na več kot 250 lokacijah. Na intervencijah je aktivno sodelovalo 90 poklicnih gasilcev iz Gasilske brigade Ljubljana ter prek 1.000 prostovoljnih gasilcev iz 35 prostovoljnih gasilskih društev v sklopu Gasilske zveze Ljubljana, skupaj z več kot 100 gasilskimi vozili ter ustrezno opremo za takšna posredovanja.

Glede na vremensko napoved se je začela spremljati situacija vodotokov že v noči s četrtka na petek. Prve klice so v dispečersko centralo Gasilske brigade Ljubljana začeli prejemati v petek, 4. 8., ob 7.30 uri, ko je Sava iznenada narasla za 2 metra in prestopila bregove. Najhuje je bilo na območju Tacna in Broda ter na območju Sneberij. Tega dne so se tudi prvič v zgodovini samostojne Slovenije v Ljubljani oglasile sirene za splošno nevarnost. Sočasno je poteklo veliko operacij, kot so neposredno reševanje življenj, evakuacije prebivalcev, zaščita objektov, postavljanje pregrad, črpanja vode, sanacije razlitja nevarnih snovi, organizacija začasne nastanitve, omogočanje delovanja komunalne infrastrukture in podobno.

Ljubljanski sistem zaščite in reševanja je zelo dobro deloval, pri čemer je eno izmed ključnih vlog odigrala ekipa dispečerske centrale v Gasilski brigadi Ljubljana. Ta je odlično obdelovala prejete informacije, usklajevala potrebe na terenu in jih ustrezno posredovala vodstvu intervencije. To pa je bila ključna komponenta za organizacijo učinkovitega odziva celotne javne gasilske službe Mestne občine Ljubljana.

Iz navedenega si za posebne zasluge in izjemne dosežke pri delu ekipa dispečerjev v Gasilski brigadi Ljubljana v sestavi: Matjaž Čibej, Rok Filip in Miha Škarja zasluži, da prejme zahvalno listino Mestne občine Ljubljana na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami za leto 2023.

Povezane vsebine
25.10.2023
IZVEDLI SMO DOGODEK »DAN Z GASILCI«
V sredo, 18. oktobra 2023 smo na Kongresnem trgu v Ljubljani izvedli dogodek, ki je bil namenjen predšolskim in šolskim otrokom iz ljubljanskih vrtcev ter osnovnih šol. Organizirali smo namreč več poučnih delavnic, kjer smo otroke na zanimiv in hkrati zabaven način seznanili s preventivnimi ukrepi, ki jih lahko izvajajo sami, da ne bo prihajalo…

30.8.2023
Razpis za prosto delovno mesto GASILEC-ZAČETNIK
Gasilska brigada Ljubljana objavlja razpis za prosto delovno mesto: GASILEC – ZAČETNIK  (m/ž) Kandidati za poklicnega gasilca, ki se bodo prijavili za prosto delovno mesto, morajo izpolnjevati naslednje zahtevane pogoje: dosežena najmanj izobrazba, pridobljena po izobraževalnih programih za pridobitev srednje izobrazbe oziroma srednje strokovne izobrazbe, ki je po zakonu, ki ureja slovensko ogrodje kvalifikacij, uvrščena…Skip to content