OBVESTILO – POŽAR V PODJETJU TISA – OPOZORILO

24.11.2022

Ponoči, nekaj minut čez 1 uro je zagorelo na območju podjetja Tisa, Cesta v Prod.

Gorijo naravni materiali, gre za skladišče sekancev in hlodovine. Na terenu je, poleg Gasilske brigade Ljubljana, še več prostovoljnih gasilskih enot, ki intenzivno izvajajo gašenje požara. Skupaj je na lokaciji 130 gasilcev z 38 gasilskimi vozili.

Ker se dimne mase širijo v okolico, preventivno svetujemo okoliškim prebivalcem, da zapirajo okna, izklopijo prezračevalne naprave in se po nepotrebnem ne zadržujejo na območju dima.

Stanje ob 14.30 uri:

Intenzivno prekopavanje gorečega materiala (biomase) z gradbenimi stroji ter gašenje še vedno potekata. Požar je lokaliziran, ni pa še pogašen. Za dokončno pogasitev bo potrebno še kar nekaj časa ter vloženega napora oziroma energije. Na mestu intervencije je stalno prek 70 gasilcev, sicer pa se intervencijske ekipe redno menjavajo. Število gasilcev bomo tudi v prihodnjih urah prilagajali stanju na terenu. Do sedaj je na dogodku sodelovalo skupaj že 153 gasilcev ob pomoči 42 gasilskih vozil. Po naših grobih ocenah je na lokaciji skladiščenih skupaj približno 30 tisoč kubičnih metrov materiala, sam požar pa je zajel približno 1.200 kubičnih metrov.

Aktivirali smo Agencijo RS za okolje, ki v izvaja meritve ozračja v okolici. Preventivno še vedno svetujemo okoliškim občanom, da se po nepotrebnem ne izpostavljajo dimu.

Stanje ob 20.30 uri:

Prekopavanje požarišča z gradbeno mehanizacijo in gašenje še vedno potekata. Realno pričakujemo, da bodo aktivnosti potekale še vsaj celo noč. Trenutno je na lokaciji 60 gasilcev in 21 vozil.

Agencija RS za okolje izvaja meritve ozračja v okolici, več na povezavi: https://www.gov.si/…/2022-11-24-agencija-spremlja…/.

Napotke za ravnanje ob požaru lahko preberete na sledeči povezavi: https://www.nijz.si/sl/napotki-za-ravnanje-ob-pozaru.

Stanje 25.11. ob 8. uri:

Prek cele noči so se izvajale aktivnosti, torej prekopavanje požarišča ter gašenje gorečega materiala. Tako bo še kar nekaj naslednjih ur. Na lokaciji na nekaj ur menjavamo ekipe, sodeluje tako rekoč celoten ustroj Javne gasilske službe Ljubljana.

Aktualno stanje:

Požar je pogašen in tako smo nekaj red drugo uro popoldan zaključili z vsemi aktivnostmi na lokaciji. Tekom celotnega trajanja intervencije je sodelovalo na terenu skupaj kar 245 gasilcev in 64 vozil.

Povezane vsebine
25.4.2024
Z NOVIM VOZILOM ZA GAŠENJE IN REŠEVANJE IZ VIŠIN BO IZBOLJŠANA NAŠA OPERATIVNA SPOSOBNOST
S podpisom pogodbe s podjetjem Webo.si d.o.o. smo tudi formalno oddali naročilo za dobavo novega, sodobnega vozila za gašenje in reševanje iz višin znamke Magirus. Gre za vrtljivo dvižno lestev s pregibnim lestvenikom. S to investicijo bomo iz operativne rabe izvzeli naš »VOZ 22«, ki je letnik 1983. Vozilo že nekaj časa sodi med veteranska…

9.8.2023
AKTIVNOSTI LJUBLJANSKE JAVNE GASILSKE SLUŽBE – POPLAVE AVGUST 2023
Javna gasilska služba Mestne občine Ljubljana je v preteklih dneh iz naslova poplav posredovala na več kot 250 dogodkih ali lokacijah. Na intervencijah je aktivno sodelovalo 90 poklicnih gasilcev iz Gasilske brigade Ljubljana ter prek 1.000 prostovoljnih gasilcev iz 35 prostovoljnih gasilskih društev v sklopu Gasilske zveze Ljubljana, skupaj z več kot 100 gasilskimi vozili…Skip to content