OBVESTILO – POŽAR V PODJETJU TISA – OPOZORILO

24.11.2022

Ponoči, nekaj minut čez 1 uro je zagorelo na območju podjetja Tisa, Cesta v Prod.

Gorijo naravni materiali, gre za skladišče sekancev in hlodovine. Na terenu je, poleg Gasilske brigade Ljubljana, še več prostovoljnih gasilskih enot, ki intenzivno izvajajo gašenje požara. Skupaj je na lokaciji 130 gasilcev z 38 gasilskimi vozili.

Ker se dimne mase širijo v okolico, preventivno svetujemo okoliškim prebivalcem, da zapirajo okna, izklopijo prezračevalne naprave in se po nepotrebnem ne zadržujejo na območju dima.

Stanje ob 14.30 uri:

Intenzivno prekopavanje gorečega materiala (biomase) z gradbenimi stroji ter gašenje še vedno potekata. Požar je lokaliziran, ni pa še pogašen. Za dokončno pogasitev bo potrebno še kar nekaj časa ter vloženega napora oziroma energije. Na mestu intervencije je stalno prek 70 gasilcev, sicer pa se intervencijske ekipe redno menjavajo. Število gasilcev bomo tudi v prihodnjih urah prilagajali stanju na terenu. Do sedaj je na dogodku sodelovalo skupaj že 153 gasilcev ob pomoči 42 gasilskih vozil. Po naših grobih ocenah je na lokaciji skladiščenih skupaj približno 30 tisoč kubičnih metrov materiala, sam požar pa je zajel približno 1.200 kubičnih metrov.

Aktivirali smo Agencijo RS za okolje, ki v izvaja meritve ozračja v okolici. Preventivno še vedno svetujemo okoliškim občanom, da se po nepotrebnem ne izpostavljajo dimu.

Stanje ob 20.30 uri:

Prekopavanje požarišča z gradbeno mehanizacijo in gašenje še vedno potekata. Realno pričakujemo, da bodo aktivnosti potekale še vsaj celo noč. Trenutno je na lokaciji 60 gasilcev in 21 vozil.

Agencija RS za okolje izvaja meritve ozračja v okolici, več na povezavi: https://www.gov.si/…/2022-11-24-agencija-spremlja…/.

Napotke za ravnanje ob požaru lahko preberete na sledeči povezavi: https://www.nijz.si/sl/napotki-za-ravnanje-ob-pozaru.

Stanje 25.11. ob 8. uri:

Prek cele noči so se izvajale aktivnosti, torej prekopavanje požarišča ter gašenje gorečega materiala. Tako bo še kar nekaj naslednjih ur. Na lokaciji na nekaj ur menjavamo ekipe, sodeluje tako rekoč celoten ustroj Javne gasilske službe Ljubljana.

Aktualno stanje:

Požar je pogašen in tako smo nekaj red drugo uro popoldan zaključili z vsemi aktivnostmi na lokaciji. Tekom celotnega trajanja intervencije je sodelovalo na terenu skupaj kar 245 gasilcev in 64 vozil.

Povezane vsebine
15.1.2021
GIBANJE PO ZALEDENELIH VODNIH POVRŠINAH NIKOLI NI POPOLNOMA VARNO!
Napoved za naslednjih nekaj dni kaže na nizke temperature ozračja, kar bo povzročilo zamrzovanje vodnih površin. Ena takšnih je tudi ljubljanski Koseški bajer. Ta navadno privabi ogromno ljudi, ki zaledenelo površino izkoristijo za razne aktivnosti. Nekateri zgolj za sprehod, drugi za drsanje, nekateri celo za mnogo bolj adrenalinske in nevarne podvige, kot je vožnja z…

7.1.2021
DELOVANJE LJUBLJANSKE JAVNE GASILSKE SLUŽBE V LETU 2020
Lansko leto je bilo, milo rečeno, zelo zahtevno za vse nas. Pandemija koronavirusa je spremenila svet. Povzročila je največjo globalno motnjo, ki jo je velika večina od nas občutila v svojem življenju. Posledično je seveda imela močan vpliv tudi na naše delo. Dejstvo je namreč, da gasilstvo predstavlja kritično strukturo v družbi. Situacija koronavirus Ob…