JAVNA GASILSKA SLUŽBA MESTNE OBČINE LJUBLJANA V LETU 2016

4.1.2017

Spoštovani prebivalci mesta Ljubljana, spoštovani obiskovalci naše spletne strani!

Leto je naokoli in v navadi je, da ob tej priložnosti pregledamo delo v preteklem letu. Tudi v letu 2016 lahko naše delo ocenimo zelo pozitivno.

Pred časom sem bil postavljen pred sila zanimiv izziv. Odgovoriti sem moral na vprašanje: »Kaj smo v lanskem letu naredili takšnega, da je v Ljubljani lepo biti in bivati?«. Odgovor je bil pravzaprav zelo enostaven: »Vse kar je bilo potrebno, ko je bilo potrebno!«. To potrjujejo tudi statistični podatki. Naše delo je sicer vam vidno šele takrat, ko pride do neljubega dogodka. Takrat nas vidite na terenu, svoje delo opravljamo vestno in strokovno ter z največjo željo, da kar se da najhitreje in z kar se da najmanj posledicami odpravimo nevarnost ter možne posledice. Ko pa nas ne vidite, je naše delo usmerjeno predvsem v usposabljanje, izobraževanje ter urjenje za kvalitetno delo na terenu.

Posredovanje Javne gasilske službe v Mestni občini Ljubljana je zaradi obsežnosti območja ter seveda gostote prebivalcev in tudi obiskovalcev zelo dinamično. Uspešno interveniranje je mogoče le z ustrezno tehnično opremljenostjo in strokovno usposobljenostjo vseh pripadnikov Javne gasilske službe, predvsem pa prvih posredovalcev.

Ob tej priliki vam predstavljamo nekaj naših statističnih podatkov za leto 2016. Zabeležili smo kar 2054 dogodkov (intervencij) in sicer:

  • 683 krat (33,2 %) je bil vzrok naše intervencije požar,
  • 734 krat (35,7 %) smo nudili različno tehnično pomoč,
  • 339 krat (16,5 %) je šlo za prometno nezgodo,
  • 102 krat (5,0 %) smo posredovali ob nesrečah z nevarnimi snovmi,
  • 97 krat (4,7 %) je šlo za odstranjevanje potencialne nevarnosti,
  • 64 krat (3,1 %) smo reševali živali,
  • 35 krat (1,7 %) pa smo posredovali ob nesrečah na vodi.

Podatki kažejo, da smo v lanskem letu opravili kar 135 (prek 7 %) več intervencij, kot v letu 2015.

Večino posredovanj je sicer opravila osrednja gasilska enota v Ljubljani, to je Gasilska brigada Ljubljana. Kar 322 krat pa so bile aktivirane tudi operativne gasilske enote, ki so organizirane v 35. Prostovoljnih gasilskih društvih.

Poleg intenzivnih posredovanj v primerih prometnih nesreč, izpostavljamo dva obsežna in odmevna dogodka in sicer požar Logističnega centra Pošte Slovenije na Viču ter požar skladiščnega objekta bivše tovarne Tiki v Šiški. Sodelovali smo pri dveh zelo obsežnih vajah, to je vaja v primeru množične nesreče na stadionu Stožice ter vaja Heliport 2016 v organizaciji Reševalne službe UKC Ljubljana. Ogromno napora pa je zahtevalo tudi sodelovanje v evropskem raziskovalnem projektu Athena, ko smo bili gostitelji ugledne mednarodne ekipe, s katero smo skupaj izvedli obsežno praktično testiranje.

Ob tej priliki želimo vsem prebivalcem ter tudi obiskovalcem kar se da varno leto 2017, brez pretresljivih nesreč.

Obljubljamo, da bomo še naprej vaši zvesti in srčni gasilci!

 

Robert Okorn, Gasilska brigada Ljubljana

Povezane vsebine
24.11.2022
OBVESTILO – POŽAR V PODJETJU TISA – OPOZORILO
Ponoči, nekaj minut čez 1 uro je zagorelo na območju podjetja Tisa, Cesta v Prod. Gorijo naravni materiali, gre za skladišče sekancev in hlodovine. Na terenu je, poleg Gasilske brigade Ljubljana, še več prostovoljnih gasilskih enot, ki intenzivno izvajajo gašenje požara. Skupaj je na lokaciji 130 gasilcev z 38 gasilskimi vozili. Ker se dimne mase…

15.1.2021
GIBANJE PO ZALEDENELIH VODNIH POVRŠINAH NIKOLI NI POPOLNOMA VARNO!
Napoved za naslednjih nekaj dni kaže na nizke temperature ozračja, kar bo povzročilo zamrzovanje vodnih površin. Ena takšnih je tudi ljubljanski Koseški bajer. Ta navadno privabi ogromno ljudi, ki zaledenelo površino izkoristijo za razne aktivnosti. Nekateri zgolj za sprehod, drugi za drsanje, nekateri celo za mnogo bolj adrenalinske in nevarne podvige, kot je vožnja z…