V LETU 2017 OBILO DELA ZA LJUBLJANSKE GASILCE

9.1.2018

Žal se trend večanja števila naših posredovanj nadaljuje. To sicer ni presenetljivo, saj mesto Ljubljana raste v vseh pogledih. Veča se število prebivalcev in obiskovalcev, v porastu je mobilnost in z njo povečan promet vozil, vedno več je tudi naravnih nesreč. Študija, objavljena v reviji Lancet Planetary Health, predvideva, da bosta do leta 2100 kar dve tretjini Evropejcev občutili posledice skrajnih vremenskih pojavov in posledično nesreč, povezanih z vremenom. Z vremenom povezane naravne nesreče naj bi zahtevale vedno večje število žrtev, pričakuje se ogromen porast v primerjavi s trenutnimi razmerami.

 

Teh dejstev se v Gasilski brigadi Ljubljana močno zavedamo, zato temu primerno načrtujemo vse naše aktivnosti. Poleg načrtnega opremljanja z vozili in opremo je naše delo usmerjeno v usposabljanje, izobraževanje ter urjenje za kvalitetno delo na terenu.

 

Predstavljamo nekaj naših statističnih podatkov za leto 2017. Zabeležili smo kar 2.212 dogodkov (intervencij) in sicer:

  • 794 krat je bil vzrok naše intervencije požar,
  • 745 krat smo nudili različno tehnično pomoč,
  • 369 krat je šlo za prometno nezgodo,
  • 136 krat je šlo za odstranjevanje potencialne nevarnosti,
  • 99 krat smo posredovali ob nesrečah z nevarnimi snovmi,
  • 47 krat smo reševali živali,
  • 22 krat pa smo posredovali ob nesrečah na vodi.

 

Podatki kažejo, da smo v desetih mesecih letošnjega leta opravili kar 156 več intervencij, kot v letu 2016, kar pomeni skoraj 8 % povečanje.

 

Na področju intervencij velja izpostaviti dva večja požara v naravi, požar skladiščnega objekta na Vrhovcih, požar ostrešja dvorane Tabor, požar gostinskega objekta v Dravljah, požar ostrešja na Povšetovi ulici in dva požarna dogodka v prostorih podjetja Ljubljanski potniški promet ter seveda vetrolom v mesecu decembru. Sodelovali smo tudi pri dveh večjih intervencijah izven Mestne občine Ljubljana in sicer pri požaru poslovnega objekta v Medvodah in pri odmevnem požaru v podjetju Kemis.

 

Kot že omenjeno, naše delo obsega tudi neprestana usposabljanja ter urjenja. Udeležili smo se velike mednarodne vaje Istra 2017 v Puli, kjer smo se urili v preiskovanju in reševanju v urbanih okoljih v primeru potresa. Aktivni smo bili na obsežni vaji Tlake, katere scenarij je bila večja množična železniška nesreča. V mesecu oktobru smo izvedli več vaj na ključnih objektih v Ljubljani, med drugimi v Regijskem centru za ravnanje z odpadki ter v podjetju Lek.

 

Da je naše delo cenjeno tudi v mednarodnem merilu, potrjuje dejstvo, da smo bili povabljeni v mednarodni projekt imenovan Volfire, kjer sodelujemo z uveljavljenimi strokovnjaki iz Irske, Češke ter Turčije. Namen projekta je urjenje turških poklicnih gasilcev za poučevanje in usposabljanje prostovoljnih gasilcev. Zaupana nam je bila naloga, da izvedemo 10 dnevno usposabljanje, kjer je v vlogi inštruktorjev sodelovalo kar 18 naših sodelavcev.

 

Ponosni smo, da je lansko leto minilo že 95 let od ustanovitve Gasilske brigade Ljubljana, kar smo poleti skromno obeležili. Leto je zaznamovala tudi naša borba za pošteno vrednotenje slovenskih poklicnih gasilcev. Tisti, ki nismo bili na dolžnosti, smo se namreč udeležili odmevnega in glasnega protestnega shoda pred Vlado Republike Slovenije.

 

Pri pripravi tega članka sem poskušal predstaviti naše največje dosežke preteklega leta. Naš dosežek je pravzaprav ogromen. Vse intervencije smo izvedli hitro in izredno učinkovito. Pri tem pa nas seveda veseli dejstvo, da smo tudi vsi mi »živi in zdravi«. In to je pravzaprav za nas naša največja nagrada!

 

Robert Okorn, Gasilska brigada Ljubljana

Povezane vsebine
25.4.2024
Z NOVIM VOZILOM ZA GAŠENJE IN REŠEVANJE IZ VIŠIN BO IZBOLJŠANA NAŠA OPERATIVNA SPOSOBNOST
S podpisom pogodbe s podjetjem Webo.si d.o.o. smo tudi formalno oddali naročilo za dobavo novega, sodobnega vozila za gašenje in reševanje iz višin znamke Magirus. Gre za vrtljivo dvižno lestev s pregibnim lestvenikom. S to investicijo bomo iz operativne rabe izvzeli naš »VOZ 22«, ki je letnik 1983. Vozilo že nekaj časa sodi med veteranska…

9.8.2023
AKTIVNOSTI LJUBLJANSKE JAVNE GASILSKE SLUŽBE – POPLAVE AVGUST 2023
Javna gasilska služba Mestne občine Ljubljana je v preteklih dneh iz naslova poplav posredovala na več kot 250 dogodkih ali lokacijah. Na intervencijah je aktivno sodelovalo 90 poklicnih gasilcev iz Gasilske brigade Ljubljana ter prek 1.000 prostovoljnih gasilcev iz 35 prostovoljnih gasilskih društev v sklopu Gasilske zveze Ljubljana, skupaj z več kot 100 gasilskimi vozili…Skip to content