SVETUJEMO: IZBIRA IN UPORABA ROČNIH GASILNIH APARATOV – GASILNIKOV

28.8.2017

Ročni gasilni aparat (RGA) ali skrajšano gasilnik je naprava za gašenje požarov. Namenjen je vsem občanom za gašenje začetnih požarov in s tem preprečevanju širjenja ter nastanka večjih požarov. Na tržišču je veliko gasilnikov, ki se razlikujejo po vrsti gasilnega sredstva, velikosti in tudi ceni. V nadaljevanju so predstavljeni različni tipi gasilnikov in njihova uporaba, ter podanih nekaj koristnih nasvetov za nakup in namestitev gasilnika v vašem domu ali vozilu.

UPORABA:

Uporaba gasilnika je enostavna, saj je namen gasilnika, da ga lahko uporablja vsak, ki se nahaja v bližini požara.

1. Sprostite cev gasilnika.

2. Odstranite varovalko.

3. Previdno se približajte požaru, zunaj če je le možno v smeri vetra, ter usmerite cev gasilnika v sprednji del ognja.

4. Stisnite ročaj sprožilnega mehanizma in gasite s tehniko levo-desno do zadnjega dela ognja. Ko spustite sprožilni mehanizem gasilnik preneha delovati.

Pri nekaterih starejših izvedbah gasilnikov (brez stalnega tlaka) se najprej aktivirata sprožilni mehanizem nato se gašenje sproži z ročko na cevi.

Gasilnik lahko uporabljate v ”navadnih” civilnih oblačilih. V kolikor presodite da požara ne boste obvladali (je prevelik, prevroče, preveč dima…), se umaknite, ter pri umiku pomagajte tudi drugim osebam v prostoru ali okolici. Nemudoma pokličite na telefonsko številko 112!

PODATKI NA GASILNIKU:

Na gasilniku mora biti nalepka v slovenskem jeziku, kjer so jasno označena navodila za uporabo gasilnika in navodila za shranjevanje gasilnika.

Poleg tega so na nalepki tudi podatki o gasilnem sredstvu in gasilni učinkovitosti, ter podatek o požarnih razredih, za katere je gasilnik namenjen.

Požarnih razredov je pet:

  • Razred A: Požari gorljivih trdnih snovi
  • Razred B: Požari gorljivih tekočin
  • Razred C: Požari gorljivih plinov
  • Razred D: Požari gorljivih kovin
  • Razred F: Požari gorljivih maščob

Na starejših gasilnikih je moč najti še Razred E (Požari na električnih napravah pod napetostjo), ki je bil ukinjen. Ali je gasilnik primeren za gašenje naprav pod napetostjo je posebej navedeno na nalepki.

Gasilna učinkovitost je podatek kakšno količino gorljive snovi je gasilnik sposoben pogasiti. Višja kot je številka, večjo količino gorljive snovi določenega požarnega razreda lahko pogasi.

VRSTE GASILNIKOV GLEDE NA GASILNO SREDSTVO:

Gasilniki se razlikujejo pa vrsti gasilnega sredstva in po velikosti. Obstajajo:

  • Gasilniki na prah:

Gasilniki na prah so najbolj razširjeni, saj so večinoma najcenejši. Na voljo so v izvedbah gasilnikov z 1 do 12 kg prahu. Prah učinkuje tako, da prekinja kemično reakcijo gorenja. Primerni so za gašenje požarov tipa A, B, C in tudi F. Za požare tipa D so primerni gasilniki na prah ki so posebej označeni (imajo drugačen prah). Uporabni so za gašenje v notranjih in zunanjih prostorih ter tudi za gašenje dimniških tuljav. Pri gašenju v notranjih prostorih (stanovanja) se je potrebno zavedati, da bo v primeru sproženja gasilnika prah po razpršen po širši okolici gašenja, kar lahko povzroči še večjo škodo (elektronske naprave, sedežne garniture…) in težave s čiščenjem. Zato velja razmislek ali namesto gasilnika na prah v stanovanje namestiti gasilnik z drugačnim gasilnim sredstvom.

  • Gasilniki na CO2 (Ogljikov dioksid):

Plin CO2 se nahaja v gasilniku v tekoči fazi, zato je na gasilnikih označena količina plina v kilogramih. Najbolj pogost gasilnik na CO2 je 5kg, obstajajo pa tudi manjše in večje izvedbe. Princip gašenja je ustvarjanje tako imenovane inertne atmosfere, t.j. okolja v katerem je premalo kisika za gorenje. Zaradi nizke temperature plina je prisoten tudi učinek hlajena. Gasilniki na CO2 so primerni za gašenje požarov A,B in C. Uporabni so v notranjih prostorih (zunaj se plin razlije po okolici), še posebej za elektronske naprave, saj ne povzročajo dodatne škode in umazanije kot denimo prah ali voda. Uporabni so tudi za gašenje začetnih požarov na osebnih vozilih.

  • Gasilniki na peno:

Pena je zmes penilnega sredstva, vode in zraka, ki ima manjšo površinsko napetost kot voda. Na gorečo snov se namesti plast pene, ki ohlaja in prepreči stik goreče snovi z zrakom. Gasilniki na peno so različnih velikosti, od 2 do 10 litrov. Primerni so za gašenje požarov A in B, posamezna penila so primerna tudi za razred F (preverite oznako na navodilih). Gasilniki na peno so zelo uporabni v gospodinjstvu, pred namestitvijo v vozilo pa v navodilih preverite temperaturno območje delovanja. Gasilniki, za katere ni priporočena uporaba pod 0°C vam lahko pozimi zmrznejo.

  • Gasilniki na vodo:

Voda je v gasilstvu najbolj uporabljeno gasilno sredstvo, gasilniki na vodo (vodna prha) pa so manj pogosti. Voda, kot gasilno sredstvo deluje z ohlajevanjem goreče snovi. Gasilniki na vodo so primerni za požare razreda A, z njimi pa nikar ne gasite elektronskih naprav in maščob (olje na štedilniku). Zaradi zmrzali prav tako niso primerni za namestitev v vozila ali zunanje prostore.

Na tržišču je poleg opisanih gasilnikov možno najti tudi druge naprave in pripomočke za gašenje začetnih požarov ali uporabo v kuhinji. To so denimo spreji, kapsule ki se ob povišani temperaturi same aktivirajo in podobno. Pred nakupom in namestitvijo preberite navodila za pravilno uporabo in namestitev teh naprav.

NAKUP GASILNIKA:

Pred nakupom gasilnika se prepričajte, da so na gasilniku nalepljena slovenska navodila za uporabo s podatki o gasilnem sredstvu, gasilnem učinku in požarnih razredih. Presodite kateri gasilnik je glede na zgoraj opisane lastnosti najbolj primeren za vaše potrebe.

Ko ga boste kupili, gasilnik postavite na mesto, ki je dostopno in ga poznajo vsi domači, ter je v bližini potencialno nevarnih elementov (kuhališče, peč…). Prostori kjer največkrat pride do požara so kuhinja, garaža, delavnica, kurilnica zato so to najbolj primerni prostori za namestitev gasilnika. Lahko jih namestite tudi več, tudi v prostore z elektronskimi napravami, podstrešje, teraso ipd.

Gasilnike je za brezhibnost potrebno redno pregledovati. Ko ga kupite vam pregled velja dve leti, nato pa ga mora vsako leto pregledati pooblaščeni serviser, ki vam na gasilnik da nalepko z jasno vidnimi podatki o veljavnosti in naslednjem rednem pregledu.

Pripravil: Franci Golob, GBL

Povezane vsebine
5.8.2023
Svetujemo: Poplave – ko vode ni več v objektu
Voda, ki je poplavila območja in prostore je onesnažena, zato se ob odpravljanju posledic nesreč ustrezno zaščitimo (rokavice, škornji) in se po delu temeljito umijemo. Če so bile v poplavni vodi primesi naftnih derivatov (npr. kurilno olje), je ob črpanju take vode potrebno odstranjevati naftne derivate s pivnanjem (plavajoči pivniki, vpojna črevesa, žagovina, oblanci idr.)…

4.8.2023
Svetujemo: Postavljanje zasilne protipoplavne zaščite
Za vašo varnost lahko največ storite sami. V naslednjih slikah vam predstavljamo nekaj možnih ukrepov iz zloženke s priporočili občanom. Priporočamo tudi ogled videa na temo varnosti pred poplavami: https://www.youtube.com/watch?v=LrUOH-Jmbqo&t=2sSkip to content