ROPE RESCUE CHALLENGE LJUBLJANA – preizkus spretnosti in sodelovanja

14.6.2023

Mineva že več kot trinajst let, ko smo se v Gasilski brigadi Ljubljana, kot eni prvih poklicnih gasilskih enot v Sloveniji, pričeli intenzivno usposabljati na področju reševanja iz višin in globin v urbanem okolju. Tekom let smo pridobljeno znanje preizkušali, predvsem pa smo izpopolnjevali svoje veščine z udeležbo na prestižnem mednarodnem tekmovanju GrimpDay v Belgiji, kjer smo se letos že desetič pomerili z najboljšimi ekipami iz celega sveta.

Kaj kmalu se je porodila tudi ideja o organizaciji podobnega tekmovanja pri nas v Sloveniji. Ta je v naših mislih tlela kar nekaj let, letos pa smo se vendarle odločili, da jo realiziramo. Formirana ekipa je sprejela svojevrsten izziv in tako se je v soboto 10. junija 2023 v Ljubljani odvilo prvo tekmovanje v reševanju iz višin in globin v urbanem okolju – imenovano Rope Rescue Challenge Ljubljana.

Organizacija tekmovanja je terjala kar nekaj časa in napora. Izbrali smo ime tekmovanja, oblikovali logotip, pridobili ustrezna dovoljenja, poslali vabila, predvsem pa smo se seveda ukvarjali z izborom primernih delovnih točk in ustreznimi scenariji na teh točkah.

Tekmovanje je bilo tako razdeljeno na šest operativnih delovnih točk, ki so bile razporejene po Ljubljani. Vsaka točka je predstavljala simulacijo potencialnih intervencij, s katerimi se srečujemo pri našem delu.

  • ŠANCE

Pri sečnji se je huje poškodoval gozdar. Šlo je za neprehoden teren, zato se je izkazala potreba po reševanju s pomočjo vrvne tehnike.

  • BREŽINA GRAJSKI GRIČ

Kolesar je pri spustu padel in se poškodoval. Za reševanje je bila potrebna uporaba vrvne tehnike. Gasilci so morali pokazati tudi znanje iz nudenja prve pomoči.

  • ŠKARPA POD GRADOM

Turist je pri slikanju padel s škarpe. Iz razloga težavnega terena je služba nujne medicinske pomoči zaprosila za pomoč ekipo za reševanje in višin in globin.

  • STOLNICA

Pri zvonjenju v zvoniku je oseba izgubila zavest. Zaradi ozkega stopnišča je bilo za reševanje onemogle osebe potrebno uporabiti vrvno tehniko.

  • DREVO GBL

Jadralni padalec je pri zasilnem pristanku pristal na drevesu. Teren ni bil dostopen z gasilskimi vozili, zato je bilo potrebno izvesti reševanje z vrvno tehniko.

  • STADION STOŽICE

Ob delu na stadionu Stožice je pod stropom, približno 40 metrov nad tlemi, obvisel tehnik. Tekmovalci so morali uporabiti tehniko plezanja po vrveh, nato pa tehnika varno spustiti na tla do reševalne ekipe.

Letos se je našemu vabilu odzvalo 5 izurjenih ekip. Poleg ekipe Gasilske brigade Ljubljana so svoje spretnosti pokazali še specialisti iz Gasilske brigade Maribor, Gasilske brigade Koper, Poklicne gasilske enote Krško in iz zagrebške poklicne gasilske enote (Javna vatrogasna postrojba grada Zagreba). Tako lahko za to tekmovanje že trdimo, da je bilo mednarodno. Vsaka tekmovalna ekipa je štela pet članov in sicer vodjo, tri reševalce ter enega zunanjega ocenjevalca, ki se je v tej vlogi pridružil eni od drugih ekip.

Vsaka enota je morala pokazati odlično usposobljenost, hiter odziv, ekipno sodelovanje in uporabo najnovejše opreme za reševanje s pomočjo vrvne tehnike. Vsak posameznik pa je moral biti popolnoma osredotočen in pripravljen, da se sooči z različnimi izzivi, ki so se pojavili med tekmovanjem.

Tekmovalne ekipe so se na delovne točke, ki so bile na grajski planoti odpravile kar s tirno vzpenjačo, proti Stolnici pa peš, tako da je imela udeležba za tekmovalce tudi nekaj »turističnega pridiha«.

Ko so vse ekipe opravile z delom na vseh delovni točkah, je sledila svečana razglasitev najboljših. Prve tri ekipe so prejele res izvrstne unikatne pokale, ki jih je samo za to priložnost izdelal naš sodelavec Marko. Druženje in pogostitev za vse udeležence seveda ni izostalo.

Takšna tekmovanja so vsekakor odlična priložnost za izmenjavo izkušenj, učenja novih tehnik ter izboljšanja usposobljenosti. Tekmovanje je bilo polno adrenalina, ekipnega duha ter visoke profesionalnosti. Prav vsi sodelujoči so pokazali visoko stopnjo motivacije in mnogo vloženega truda ter veselja za delo, za kar jim čestitamo in se jim ob tej priliki tudi iskreno zahvaljujemo.

Zato pa: »Vidimo se naslednje leto na Rope Rescue Challenge-u v Ljubljani!«

Vabljeni k ogledu videa s tekmovanja: https://www.youtube.com/watch?v=x602Fkf6qIM

Iskreno se zahvaljujemo donatorjem, ki so omogočili letošnje tekmovanje:

CMC, Mercator d.o.o., Petzl, Rosenbauer d.o.o., Skylotec, Webo d.o.o. in Zadruga d.o.o.

Velika zahvala pa gre tudi Mestni občini Ljubljana za vsesplošno podporo.

Povezane vsebine
14.3.2024
PODELJENA ZAHVALNA LISTINA EKIPI DISPEČERJEV GASILSKE BRIGADE LJUBLJANA
Včeraj je v atriju Mestnega muzeja Ljubljana potekala tradicionalna podelitev priznanj Mestne občine Ljubljana na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Med prejemniki je bila tudi ekipa dispečerjev v Gasilski brigadi Ljubljana, ki je prejela zahvalno listino. Ta se podeljuje posameznikom, skupinam in organizacijam za posebne zasluge in izjemne dosežke pri delu na področju…

25.10.2023
IZVEDLI SMO DOGODEK »DAN Z GASILCI«
V sredo, 18. oktobra 2023 smo na Kongresnem trgu v Ljubljani izvedli dogodek, ki je bil namenjen predšolskim in šolskim otrokom iz ljubljanskih vrtcev ter osnovnih šol. Organizirali smo namreč več poučnih delavnic, kjer smo otroke na zanimiv in hkrati zabaven način seznanili s preventivnimi ukrepi, ki jih lahko izvajajo sami, da ne bo prihajalo…Skip to content