MEDNARODNA VAJA »ISTRA 2017« – 21. DO 23. APRIL 2017

28.4.2017

LJUBLJANSKA ENOTA ZA ISKANJE IN REŠEVANJE V URBANIH OKOLJIH SE JE UDELEŽILA MEDNARODNE VAJE »ISTRA 2017« V HRVAŠKI PULI

 

S strani organizatorjev mednarodne vaje, ki je temeljila na scenariju katastrofalnega potresa na območju Istre, smo prejeli vabilo za sodelovanje. Vabilu smo se z velikim veseljem odzvali, saj nam je bila tako ponujena izredna priložnost, da izkoristimo vajo za naše praktično urjenje in preizkus usklajenega delovanja pripadnikov enote, ki lahko nudi pomoč prizadetim v primeru zaprosila s strani pristojnih na prizadetih območjih.

Mestna občina Ljubljana ima namreč za posredovanja ob porušitvah organizirano posebno samooskrbno enoto za iskanje in reševanje v urbanih okoljih, oddaljenih do 700 km od Ljubljane, ki je plod večletnega dela na tem področju. Sestavljena je iz sodelavcev Gasilske brigade Ljubljana, članov prostovoljnih gasilskih društev, vodnikov Enote reševalnih psov Mestne občine Ljubljana, reševalcev Reševalne postaje Ljubljana in sodelavcev Oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Mestne občine Ljubljana.

Dogovorjeno je bilo, da se na vaji preveri tudi usklajenost delovanja s podobnimi enotami in tako smo z enoto, ki je organizirana na nivoju države, formirali enotno odpravo.

Na vajo smo se odpravili v petek, 21. aprila ob 8:00 uri zjutraj in sicer v organiziranem konvoju kar 28, večinoma tovornih vozil. Po prihodu na določeno zbirno mesto, je prvi del enote takoj pričel z delom na prvem delovišču (kamnolom Kanfanar). Šlo je za zelo težko dostopen teren, reševanje je potekalo večinoma s pomočjo vrvne tehnike. Drugi del enote se je odpravil na lokacijo baznega tabora v kampu Valbandon. Vzpostavili smo tabor in vso potrebno tehnologijo za medsebojno komunikacijo. Zvečer se je druga enota odpravila na delovišče na lokaciji imenovani Mozil, kjer smo delovali celo noč. Kljub precej nizkim temperaturam, ki so močno otežile delo, je enota zadano nalogo opravila odlično. Tretje delovišče je bilo na polotoku Sv. Katarina, aktivnosti so trajale do večernih ur. Čakala nas je popolnoma nepoznana situacija, ampak smo bili na to fizično in strokovno popolnoma pripravljeni. Skupaj je tako vaja nepretrgoma potekala kar 30 ur.

Po končani vaji je bila opravljena krovna analiza vaje ob prisotnosti vseh udeležencev vaje. Izpostavljeno je bilo, da je vaja je potekala dovolj tekoče in na srečo brez poškodb. S strani mednarodnih ocenjevalcev smo prejeli ogromno pohval in visoke ocene za naš pristop ter upoštevanje mednarodnih smernic za reševanja v takšnih primerih! Eden od komentarjev na naše delo je bil: “Excellent job” (odlično delo).

Takšne pohvale potrjujejo našo pravo usmeritev in dejstvo, da bi bili ob morebitni tovrstni nesreči popolnoma pripravljeni nuditi potrebno pomoč prizadetim.

 

Pripravil: Robert Okorn

Povezane vsebine
23.12.2022
Družbeno odgovorna akcija: PETARDE? NE, HVALA!
Pridružili smo se pobudi podjetja TAM-TAM, ki že 10. leto zapored pripravlja družbeno odgovorno akcijo »Petarde? Ne, hvala!«. Z akcijo širšo javnost nagovarjamo k opustitvi pirotehnike. Tudi tokrat se osredotočamo na neprijetne posledice, ki jih zaradi pirotehnike doživljajo naši hišni ljubljenčki. Hkrati pa ne zanemarjamo ogrožajočih učinkov, ki jih ima uporaba petard na njihove uporabnike…

24.11.2022
OBVESTILO – POŽAR V PODJETJU TISA – OPOZORILO
Ponoči, nekaj minut čez 1 uro je zagorelo na območju podjetja Tisa, Cesta v Prod. Gorijo naravni materiali, gre za skladišče sekancev in hlodovine. Na terenu je, poleg Gasilske brigade Ljubljana, še več prostovoljnih gasilskih enot, ki intenzivno izvajajo gašenje požara. Skupaj je na lokaciji 130 gasilcev z 38 gasilskimi vozili. Ker se dimne mase…