GIBANJE PO ZALEDENELIH VODNIH POVRŠINAH NIKOLI NI POPOLNOMA VARNO!

15.1.2021

Napoved za naslednjih nekaj dni kaže na nizke temperature ozračja, kar bo povzročilo zamrzovanje vodnih površin. Ena takšnih je tudi ljubljanski Koseški bajer. Ta navadno privabi ogromno ljudi, ki zaledenelo površino izkoristijo za razne aktivnosti. Nekateri zgolj za sprehod, drugi za drsanje, nekateri celo za mnogo bolj adrenalinske in nevarne podvige, kot je vožnja z avtomobilom po ledu.

Vsako leto se ob takšnih primerih postavlja vprašanje, če so zaledenele površine sploh dovolj varne za gibanje. Dejstvo je, da na ledu ni popolne varnosti. Praviloma velja, da se na ledu, ki je tanjši od 5 cm, sploh ne zadržujemo. Za naravne vodne površine je značilno, da debelina ledu ni enakomerna, močan vpliv imajo trenutne temperature ozračja ter topli izvori vode, predvsem ob obali. Pomembna je tudi vsebnost zračnih mehurčkov in napetost ter prelomi v ledu.

Dejstvo je, da se ledena ploskev lahko predre in kaj hitro se zgodi nesreča, ki ima tragične posledice. V primeru nesreče smo na pomoč aktivirani prav gasilci in žal v preteklih letih beležimo kar nekaj takšnih nesreč.

Za vašo varnost je pomembno poznavanje ledu ter upoštevanje varnega gibanja po ledu. Podajamo vam nekaj priporočil:

  • Velja pravilo, da na led nikdar ne gremo sami.
  • Ko smo na ledu in ta prične pokati v koncentričnih krogih, je to nevarno, takoj moramo zapustiti ledeno površino.
  • Če se led pod nami udre in pademo v vodo, je največji problem panika, saj nas mrzla voda praviloma šokira, zaradi podhlajenosti pa nam hitro zmanjkuje moči. Potrebno je ostati miren in poskušati splezati na led, najbolje v smeri, od koder smo prišli. Če nam to uspe, ne vstajamo, ampak se odkotalimo stran od mesta udora.
  • V kolikor opazite, da je kdo padel v vodo, mu poskušajte pomagati. Ne tecite do mesta nesreče. Približajte se mu leže (na trebuhu), ponudite mu vrv, palico, oblačilo ali drug primeren pripomoček. Takoj pokličite za pomoč na številko 112 in povejte kaj se je zgodilo. Do prihoda reševalcev ponesrečenca preoblecite v suha oblačila in ga zavijte v odejo. Ogrevajte mu predvsem glavo, vrat, prsni koš in trebuh, lahko tudi s svojim telesom. Ponudimo mu topel napitek.
Povezane vsebine
25.4.2024
Z NOVIM VOZILOM ZA GAŠENJE IN REŠEVANJE IZ VIŠIN BO IZBOLJŠANA NAŠA OPERATIVNA SPOSOBNOST
S podpisom pogodbe s podjetjem Webo.si d.o.o. smo tudi formalno oddali naročilo za dobavo novega, sodobnega vozila za gašenje in reševanje iz višin znamke Magirus. Gre za vrtljivo dvižno lestev s pregibnim lestvenikom. S to investicijo bomo iz operativne rabe izvzeli naš »VOZ 22«, ki je letnik 1983. Vozilo že nekaj časa sodi med veteranska…

9.8.2023
AKTIVNOSTI LJUBLJANSKE JAVNE GASILSKE SLUŽBE – POPLAVE AVGUST 2023
Javna gasilska služba Mestne občine Ljubljana je v preteklih dneh iz naslova poplav posredovala na več kot 250 dogodkih ali lokacijah. Na intervencijah je aktivno sodelovalo 90 poklicnih gasilcev iz Gasilske brigade Ljubljana ter prek 1.000 prostovoljnih gasilcev iz 35 prostovoljnih gasilskih društev v sklopu Gasilske zveze Ljubljana, skupaj z več kot 100 gasilskimi vozili…Skip to content