GIBANJE PO ZALEDENELIH VODNIH POVRŠINAH NIKOLI NI POPOLNOMA VARNO!

15.1.2021

Napoved za naslednjih nekaj dni kaže na nizke temperature ozračja, kar bo povzročilo zamrzovanje vodnih površin. Ena takšnih je tudi ljubljanski Koseški bajer. Ta navadno privabi ogromno ljudi, ki zaledenelo površino izkoristijo za razne aktivnosti. Nekateri zgolj za sprehod, drugi za drsanje, nekateri celo za mnogo bolj adrenalinske in nevarne podvige, kot je vožnja z avtomobilom po ledu.

Vsako leto se ob takšnih primerih postavlja vprašanje, če so zaledenele površine sploh dovolj varne za gibanje. Dejstvo je, da na ledu ni popolne varnosti. Praviloma velja, da se na ledu, ki je tanjši od 5 cm, sploh ne zadržujemo. Za naravne vodne površine je značilno, da debelina ledu ni enakomerna, močan vpliv imajo trenutne temperature ozračja ter topli izvori vode, predvsem ob obali. Pomembna je tudi vsebnost zračnih mehurčkov in napetost ter prelomi v ledu.

Dejstvo je, da se ledena ploskev lahko predre in kaj hitro se zgodi nesreča, ki ima tragične posledice. V primeru nesreče smo na pomoč aktivirani prav gasilci in žal v preteklih letih beležimo kar nekaj takšnih nesreč.

Za vašo varnost je pomembno poznavanje ledu ter upoštevanje varnega gibanja po ledu. Podajamo vam nekaj priporočil:

  • Velja pravilo, da na led nikdar ne gremo sami.
  • Ko smo na ledu in ta prične pokati v koncentričnih krogih, je to nevarno, takoj moramo zapustiti ledeno površino.
  • Če se led pod nami udre in pademo v vodo, je največji problem panika, saj nas mrzla voda praviloma šokira, zaradi podhlajenosti pa nam hitro zmanjkuje moči. Potrebno je ostati miren in poskušati splezati na led, najbolje v smeri, od koder smo prišli. Če nam to uspe, ne vstajamo, ampak se odkotalimo stran od mesta udora.
  • V kolikor opazite, da je kdo padel v vodo, mu poskušajte pomagati. Ne tecite do mesta nesreče. Približajte se mu leže (na trebuhu), ponudite mu vrv, palico, oblačilo ali drug primeren pripomoček. Takoj pokličite za pomoč na številko 112 in povejte kaj se je zgodilo. Do prihoda reševalcev ponesrečenca preoblecite v suha oblačila in ga zavijte v odejo. Ogrevajte mu predvsem glavo, vrat, prsni koš in trebuh, lahko tudi s svojim telesom. Ponudimo mu topel napitek.
Povezane vsebine
7.1.2021
DELOVANJE LJUBLJANSKE JAVNE GASILSKE SLUŽBE V LETU 2020
Lansko leto je bilo, milo rečeno, zelo zahtevno za vse nas. Pandemija koronavirusa je spremenila svet. Povzročila je največjo globalno motnjo, ki jo je velika večina od nas občutila v svojem življenju. Posledično je seveda imela močan vpliv tudi na naše delo. Dejstvo je namreč, da gasilstvo predstavlja kritično strukturo v družbi. Situacija koronavirus Ob…

17.12.2020
Iskra v srcu je svetlejša od vsakega ognjemeta! Pomisli na druge, bodi zvezda in ne meči petard!
Letošnji december je nekoliko drugačen, kot smo ga vajeni iz preteklih let. Središča mest so zaradi epidemije covida-19 prazna, ni prireditev niti množičnih druženj. Da bi si vseeno pričarali nekaj prazničnega vzdušja, se bo marsikdo morda zatekel tudi k uporabi pirotehnike. Vendar ob tem zdravniki, gasilci in policisti pozivamo: uporabljajte le dovoljenje izdelke in upoštevajte…