GASILSKA SLUŽBA V LJUBLJANI V TRENUTNI SITUACIJI DELUJE ODGOVORNO IN NEMOTENO

17.3.2020

V vidu aktualne situacije v povezavi s pojavom okužb s koronavirusom (COVID-19), so morale operativne enote iz sistema zaščite in reševanja aktivno povzeti določene ukrepe. Gasilstvo seveda predstavlja kritično strukturo v sistemu. V Ljubljani smo že precej pred razglasitvijo epidemije posebno pozornost namenili ustreznim organizacijskim in drugim ukrepom za zagotovitev neprekinjenega izvajanja občinske javne gasilske službe, tudi v tej neprijetni situaciji. To je naša odgovornost, zato so bili ukrepi izvedeni strokovno in premišljeno.

Izvedba strogih samozaščitnih ukrepov

Dejstvo je, da lahko le popolnoma zdrav gasilec posreduje učinkovito. Zato smo takoj uvedli prepoved vseh nepotrebnih obiskov in zadrževanj v gasilskih enotah. Odpovedane so bile vse že načrtovane aktivnosti, vključno z izobraževanji in usposabljanji.

Vsem gasilcem so bila posredovana splošna navodila za samozaščito ter zahteva po pravočasnem in verodostojnem informiranju vodij o vsakršnih zaznanih odklonih v povezavi s koronavirusom.

Še posebej strogi ukrepi veljajo v prostorih Gasilske brigade Ljubljana, kjer svoje delo opravljamo 24 ur na dan in vse dni v letu. Zagotovili smo primerno količino zaščitnih in dekontaminacijskih sredstev ter uveljavili protokol nadzora stanja teh sredstev. Posebno pozornost smo posvetili usposabljanju za varno delo s specifično zaščitno opremo, saj jo bomo v tem času mnogo pogosteje tudi uporabljali.

Uvedba posebnega režima operativnega delovanja

Na nivoju celotne javne gasilske službe v Ljubljani smo uvedli poseben režim aktiviranja in delovanja vseh enot, ki lahko na kadrovskem ter materialno-tehničnem področju samostojno izvajajo operativne naloge. Režim je večstopenjski in vsekakor zagotavlja učinkovito opravljanje naših nalog tudi ob morebitnem zmanjšanju števila gasilcev, ki so zdravi ter sposobni za delo.

Določili smo še dodatne zaščitne ukrepe pri operativnem delu, predvsem ob intervencijah, kjer prihajamo v stik z večjim številom ljudi ali obolelimi osebami.

Sporočilo gasilcev:

»Vsem meščankam in meščanom Ljubljane sporočamo, da vas v tej neprijetni situaciji ne bomo pustili na cedilu. Ves napor bomo vložili v to, da ostanemo zdravi in da bomo lahko učinkovito posredovali, ko nas boste vi potrebovali. In pazite nase!«

Povezane vsebine
25.4.2024
Z NOVIM VOZILOM ZA GAŠENJE IN REŠEVANJE IZ VIŠIN BO IZBOLJŠANA NAŠA OPERATIVNA SPOSOBNOST
S podpisom pogodbe s podjetjem Webo.si d.o.o. smo tudi formalno oddali naročilo za dobavo novega, sodobnega vozila za gašenje in reševanje iz višin znamke Magirus. Gre za vrtljivo dvižno lestev s pregibnim lestvenikom. S to investicijo bomo iz operativne rabe izvzeli naš »VOZ 22«, ki je letnik 1983. Vozilo že nekaj časa sodi med veteranska…

9.8.2023
AKTIVNOSTI LJUBLJANSKE JAVNE GASILSKE SLUŽBE – POPLAVE AVGUST 2023
Javna gasilska služba Mestne občine Ljubljana je v preteklih dneh iz naslova poplav posredovala na več kot 250 dogodkih ali lokacijah. Na intervencijah je aktivno sodelovalo 90 poklicnih gasilcev iz Gasilske brigade Ljubljana ter prek 1.000 prostovoljnih gasilcev iz 35 prostovoljnih gasilskih društev v sklopu Gasilske zveze Ljubljana, skupaj z več kot 100 gasilskimi vozili…Skip to content